Principii generale
Declarația pe proprie răspundere este una prin care concurentul își asumă riscurile ce rezultă din participarea la evenimentul sportiv.
Riscurile care însă pot fii transferate concurentului sunt cele care fac parte integrantă din activitatea sportivă și nu pot fii prevenite. Ex: răspunderea rezultată din apa insuficientă la punctele de alimentare nu pot fii absolvită prin declarație.
Pentru ca declarația să fie recunoscută ea trebuie să respecte următoarele principii:
- Declarația trebuie să fie una exprimată clar, în scris;
- limbajul trebuie să fie clar, neechivoc și ușor de înțeles de către orice persoană;
Semnare prin mijloace electronice
Din punct de vedere legal, semnătura este recunoscută doar în 2 moduri: olografă (fizică) sau semn[tur[ electronică calificată.
Modulul platformei pentru acordul electronic al participanților este o variantă care nu se încadrează în cele de mai sus, astfel că vă recomandăm să validați cu propriul consultant pe teme juridice procesul de mai jos.
Acordul electronic prin platforma 42km.ro – SPORTIC
Pentru a oferi o greutate asemănătoare semnăturii fizice, procesul recomandat pentru evenimentele care doresc să folosească acest modul presupune să aibă în vedere următoarele puncte:
Toţi participanţii completează formularul de înscriere
În felul acesta se garantează că toate adresele concurenţilor sunt personale (nu o adresă de contact pentru mai multe înscrieri), dar mai ales că ei trec prin procesul de înscriere ce presupune pasul obligatoriu în care ei bifează în că sunt de accord cu termeni declaraţiei pe propria răspundere.
Participanţii primesc la confirmare scrisoarea de confirmare cu textul declaraţiei
Pentru a exista o nouă interacţiune când participanţii sunt informaţi despre textul declaraţiei, ea este trimisă prin email ca ataşament în scrisoarea de confirmare la validarea înscrierilor.
Înainte de eveniment se trimit emailurile dedicate cu link-ul de acord electronic
În săptămâna evenimentului se trimit către concurenţi din platformă un newsletter cu un link unic pentru fiecare participant unde poate intra, poate recitii textul declaraţiei, iar la final se semnează din nou cu numele şi data naşterii.
După completare, se salvează opţiunile exprimate de utilizator, precum şi detalii despre IP-ul şi browserul acestuia.
Riscuri şi modalităţi de remediere
Principalul risc este acela de a demonstra că persoana care a semnat este cea care participă. Lucru greu de demonstrat având în vedere că nu se poate valida acest lucru în nici un fel. Chiar şi dacă emailul ajunge pe adresa lui nu se poate demonstra că el a completat formularu.
Pentru a reduce acest risc recomandarea noastră este ca ridicarea kiturilor să se facă doar personal, iar la ridicarea kiturilor să se verifice un act de identitate cu poză. Astfel se pot valida şi corectitudinea informaţiilor (sex, data naşterii) dar şi obţinerea unei confirmări că el a semnat cerând eventual să arate pe telefon confirmarea semnării.