5 reguli pentru un flux mai bun al participanților la start

5 reguli pentru un flux mai bun al participanților la start

Managing Participant Flows
Head Start

Modul cum este gestionata zona de start, influențează o serie întreagă de aspecte pe traseu. Scenariul ideal este acela în care toți participanții sunt ordonați perfect la start și nu avem nici o depășire pe traseu. În acest scenariu perfect, lucrurile devin mai plăcute atât pentru concurenți (are nu trebuie să depășească) cât și pentru organizatori, care pot controla mai bine fluxul de concurenți pe traseu și la finish.

Acesta este subiectul abordat zilele trecute de podcastul Head Start, episod în care a fost invitat Marcel Altenburg, unul din cei mai renumiți experți în crowd dynamics pentru evenimente sportive de masă. Marcel este senior lecturer la Manchester Metropolitan University și a ajutat numeroase curse să își optimizeze fluxul de participanți.

Mai jos aveți cele mai importante 5 reguli pentru zona de start.

1. Ordonează concurenți după ritm / viteză

Chiar dacă nu e o ordine perfectă, chiar și 2-3 blockstarturi pot ajuta puțin la ordonare. Iar în acel moment se reduce numărul de depășiri pe parcursul cursei.
Un lucru care nu e mereu evident, este faptul că atunci când sunt multe depășiri, este nevoie de o lățime a traseului mult mai mare pentru acest spațiu destinat depășirilor.

Aici aș menționa faptul că acest principiu este opusul sitațiilor când ordinea la start este după curse sau ritmul alergătorilor de maraton din blockstartul A nu este egal cu cel semimaratoniștilor din același blockstart.

Aici e de menționat că uneori ajută ca în formular, întrebarea să fie mai degrabă pe timpul estimat pentru cursă și nu neapărat pe istoric. Asta pentru că poate eu am un timp de 3h pe maraton, dar acum vreau să alerg la un 3:45. Dar și pentru situațiile în care cineva nu a alergat niciodată maraton, dar aleargă semimaraton la 1:20 și nu ar fi bine să îl punem în ultimul blockstart pentru că nu are un timp de maraton.

2. Lățimea zonei de start trebuie să fie mai mică cu 30% decât cel mai îngust punct din primii 2-3 kilometrii

Motivul fiind, că în zona de start oameni sunt mult mai “îngheuiți” decât vor fi pe traseu. Astfel imediat după finish, tendința plutonului este să se lățească, asta și pentru că inevitabil vor fi niște depășiri imediat după start. Pentru a permite această lărgire a plutonului trebuie să existe această lățime mai mare măcar în primii 2-3 kilometri.
Acest lucru nu înseamnă că trebuie ca poarta de start să fie neapărat mai îngustă. Marcel sugera că se poate păstra poarta așa cum este, dar la 10m în spatele ei, culoarul de start să fie mai îngust pentru a controla fluxul de oameni în acel punct.

3. Încearcă să nu depășești o densitate mai mare de 3 oameni pe metru pătrat

Peste această densitate, dincolo de disconfortul concurenților, este și un risc de accidentare. Spre exemplu dacă cineva se împiedică, cei de lângă ei pot să cadă pentru că nu au loc pentru ași recăpăta echilibru. În plus în culoarele de start prea dense, oamenii devin un pic mai agitați. nerăbdători, nefiind plăcut să petreci așa mult timp într-o zonă asa aglomerată. Unele curse premium, chiar încearcă să aibe o densitate mai mică, respectiv 2.1 – 2.3 participați pe metru pătrat.

Binențeles, recomandările de mai sus nu se aplică pentru starturile unde trebuie să avem un protocol de distanțare socială.

4. Starturi decalate ajută

Pentru că e destul de dificil să ai ordonarea la start perfectă ajută să existe un pic de buffer de timp între valurile de start dacă evenimentul și zona de start permit acest lucru. În acest fel cei din blockstartul/valul precedent au o zi mai proastă și primii din valul următor aleargă mai bine, există un mic buffer până când cele 2 grupuri se întâlnesc și astfel se reduc puțin numărul de depășiri de pe traseu.

5. Blockstarturile din spate ar trebuie să fie mai mici ca număr de participanți

Din păcate persoanele care intră în blockstarturile din spate sunt începători, unii chiar la prima cursă și timpul declarat de aceștia este cu o marjă mare de eroare. Din acest motiv, ajută un pic dacă blockstarturile pentru ei sunt gândite puțin mai dese.

Gabriel Solomon
solomongaby@yahoo.com
No Comments

Post A Comment